Εικόνα admin

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής επικεντρώνεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης που επηρεάζεται από τη φάση ανταλλαγής εμπειριών του έργου Scale Up. Αυτό το σχέδιο επικυρώνεται από την Ομάδα Εμπλεκόμενων Φορέων του Scale Up (Scale Up Attica Regional Stakeholder Group), η οποία συμμετείχε κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού καθώς και τον διευθυντή του ΚΕΚΠΑ ως ο αρμόδιος οργανισμός για την πολιτική εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής του Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020.

Αντιμετωπίζει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014 - 2020 ως μέσο πολιτικής, συγκεκριμένα στον Θεματικό Στόχο 3: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και Επενδυτική Προτεραιότητα 3c: Στήριξη της δημιουργίας και της επέκτασης προηγμένων ικανοτήτων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών.

Η καλή πρακτική του Scale Up που τελικά επιλέχθηκε για μεταφορά από το ΠΤΑ Αττικής είναι η MoWiN Innovation Lab: Στρατηγική δικτύωση για την αύξηση έργων Ε&Α και αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Βόρεια Έσση από την Regional Management Nordhessen GmbH, καθώς ήταν η πιο μεταβιβάσιμη καλή πρακτική που μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο δράσης της Αττικής.

Το Mowin Innovation Lab έχει μια ιδιαίτερη δυναμική για την μεταφορά της πρακτικής στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ταιριάζει καλύτερα με το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα και το οικοσύστημα καινοτομίας. Τέλος, μπορεί επίσης να συνδεθεί απευθείας με το επιλεγμένο μέσο πολιτικής. Η απλότητα και η εμπιστευτικότητα της καλής πρακτικής θα ενσωματωθούν στο σχέδιο δράσης που θα προσθέσει περισσότερο περιεχόμενο, με βάση την εμπειρία του Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έργο - δράση ονομάζεται «Εφευρέτης της χρονιάς» και στοχεύει:

  • Στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στον ακαδημαϊκό χώρο
  • Στην επιτάχυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και της επιχειρηματικής διαδικασίας από την αρχική ιδέα στην τελική αγορά
  • Στην δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων

Οι εκπρόσωποι και τα εμπλεκόμενα μέρη του ΠΤΑ Αττικής σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στις αρχές Ιουλίου του 2021 στο Κάσελ της Γερμανίας για να συναντήσουν τους εμπλεκόμενους της MOWIN στο Τεχνολογικό Πάρκο προκειμένου να εμβαθύνουν σε αυτήν την καλή πρακτική πριν από την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης της Αττικής.

Η τελική έκδοση θα εγκριθεί από την περιφερειακή ομάδα εμπλεκομένων και το Κέντρο Καινοτομίας της Περιέρειας Αττικής (ΚΕΚΠΑ) για λογαριασμό της Διαχειριστικής Αρχής του Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020. Θα εκπονηθεί ελληνική έκδοση που θα περιλαμβάνει όλα τα βήματα της δράσης και οι πρώτες δραστηριότητες διάδοσης αναμένονται έως το τέλος του 2021. Το σχέδιο δράσης αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την άνοιξη του 2022.

Μέχρι το τέλος του 2021, το ΠΤΑ Αττικής και το ΚΕΚΠΑ θα διοργανώσουν τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο εργαστήριο - σεμινάριο (και σε περίπτωση ανάγκης λόγω πανδημίας, ένα διαδικτυακό σεμινάριο) για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες του σχεδίου δράσης σε διάφορους ενδιαφερόμενους της περιφέρειας και να εξηγήσουν τα βήματα εφαρμογής του.