ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ «ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εικόνα admin

Πιλοτικό πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως κατάρτισης στον τομέα της «προαγωγής και αγωγής υγείας στην κοινότητα», στα στελέχη των υπηρεσιών και δομών υγείας και κοινωνικής πολιτικής των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, διοργανώνει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής»

Γ. Πατούλης: «Σε συνεργασία με τους Δήμους έχουμε ως στόχο να μετατρέψουμε σταδιακά την Αττική σε “Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη”»

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δομή υποστήριξης δράσεων κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής παρέμβασης – Social Network Αττική», σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής» διοργανώνει «Πιλοτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως κατάρτισης στον τομέα της προαγωγής και αγωγής υγείας στην κοινότητα», το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Ε.Π. «Αττική» 2014-2020.
Η δράση απευθύνεται σε διακόσια στελέχη των υπηρεσιών και δομών υγείας και κοινωνικής πολιτικής των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Βασικός στόχος είναι να καταρτιστούν τα στελέχη αυτά στον σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων προαγωγής και αγωγής υγείας στην κοινότητα. Η κατάρτιση αυτή θα εφοδιάσει τα αρμόδια στελέχη με την απαραίτητη γνώση και δεξιότητα προκειμένου να υλοποιούν αποτελεσματικά παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την υγεία των πολιτών όπως είναι το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση, οι προληπτικές εξετάσεις, οι εμβολιασμοί κ.ά.  

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεθνώς καλείται να αναλάβει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στον τομέα της δημόσιας υγείας καθώς οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης COVID-19 έχουν διαμορφώσει σύνθετες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο και έχοντας ως στόχο να μετατρέψουμε σταδιακά την Αττική σε “Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη”, αναλαμβάνουμε στοχευμένες δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την εκπαίδευση και ενημέρωση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τον έγκαιρο εντοπισμό  διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως ο υγειονομικά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να είναι και να παραμείνει υγιής πολίτης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην ενημέρωση και προαγωγή της υγείας».

To πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως κατάρτισης  
Το περιεχόμενο του προγράμματος θα περιλαμβάνει μαθήματα, με επιμέρους διδακτικές ενότητες που καλύπτουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα και ενδεικτικά τα εξής:

  • Εννοιολογικές προσεγγίσεις της υγείας
  • Εισαγωγή στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας
  • Σχεδιασμός Προγραμμάτων Προαγωγής/Αγωγής Υγείας
  • Υλοποίηση Προγραμμάτων Προαγωγής/Αγωγής Υγείας
  • Αξιολόγηση Προγραμμάτων Προαγωγής/Αγωγής Υγείας

Διεξαγωγή κατάρτισης
Το πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 20 ωρών και θα υλοποιηθεί μέσα από ειδική πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως κατάρτισης μέσω του διαδικτύου. Θα είναι ασύγχρονο, ώστε να μπορεί ο κάθε εκπαιδευόμενος να συμμετάσχει τις μέρες και τις ώρες που τον εξυπηρετούν. Στους εκπαιδευόμενους θα δοθεί εγχειρίδιο καθώς και σχετική βιβλιογραφία. Στο τέλος της κάθε προεκτεινόμενης εκπαιδευτικής ενότητας θα υπάρχει τεστ αξιολόγησης, όπως και στο τέλος του προγράμματος.
Αιτήσεις Συμμετοχής
Δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή πλατφόρμα  http://ikpi.social-network.gr/. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά όλα τα ζητούμενα στοιχεία (ΟΝΟΜΑ, ΕΠΩΝΥΜΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ & ΔΗΜΟΣ, ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, EMAILΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ).