Σημαντική ανταπόκριση της Δομής Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης στις ανάγκες των ωφελούμενων της τοπικής κοινωνίας

Εικόνα admin

Αθήνα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ένα σημαντικό κενό στην υποστήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος έρχεται να καλύψει η Δομή Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το Μάιο του 2019 με έδρα το Μάτι Αττικής. Η Παρέμβαση αυτή προέκυψε από τη συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής (Δομή υποστήριξης δράσεων κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής παρέμβασης – Social network Αττική), της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), με σκοπό την πληρέστερη κι αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ποικίλες ανάγκες των πληγέντων.

Η εν λόγω δομή στελεχώνεται με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό υπάλληλο και λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 09:00-17:00. Με τη λειτουργία της επιδιώκει να καλύψει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών το οποίο περιλαμβάνει ενημέρωση των κατοίκων με διάχυση της πληροφορίας για δράσεις, χορηγίες, δωρεές και υπηρεσίες που προσφέρονται τόσο από θεσμικούς φορείς, όσο και από συλλόγους, αλλά και μεμονωμένους εθελοντές.

Παράλληλα, επιχειρείται ο συντονισμός και η δικτύωση ατόμων κι οργανώσεων διευκολύνοντας τις επαφές, είτε με απευθείας διαμεσολάβηση για λογαριασμό του ωφελούμενου, είτε με παραπομπή του ενδιαφερόμενου σε αρμόδιο φορέα. Τέλος, προσφέρει στην έδρα της συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, οργανώνοντας ατομικές και  οικογενειακές συνεδρίες, με απώτερο στόχο πέρα από τη διαχείριση του μετατραυματικού άγχους και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του, τη συμβουλευτική υποστήριξη σε ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν το άτομο ή την κοινότητα.

Πρωταρχική επιδίωξη της Δομής, στο προσεχές διάστημα, παραμένει η οργάνωση ομαδικών συνεδριών, η δημιουργία σχολείων γονέων και η ψυχολογική υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που εργάστηκε με αυταπάρνηση την περίοδο που ακολούθησε την πυρκαγιά.

Στη σύντομη λειτουργία της η Δομή κατάφερε να επιδείξει αξιόλογο έργο, καθώς από τον μέχρι σήμερα απολογισμό έχουν ωφεληθεί συνολικά 599 άτομα, μεταξύ των οποίων 62 οικογένειες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 164 ατομικές ή οικογενειακές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Δομή το τελευταίο διάστημα είναι η διεξαγωγή ομιλιών ψυχοκοινωνικού περιεχομένου σε σχολεία της πληγείσας περιοχής με αποδέκτες μαθητές αλλά και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Δομή Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης
Λεωφ. Δημοκρατίας 162, Τ.Κ. 19009
Ραφήνα Αττικής
Τηλ. Επικοινωνίας: 2294 305950